Hoe waren jouw Kerstdagen? Ik hoop in prettig gezelschap, met goede muziek en lekkere hapjes en drankjes. Tijd met en voor elkaar. En dan staat de jaarwisseling al bijna voor de deur. Tijd voor reflectie. Hoe was 2023, wat ging er goed en wat ga ik anders doen. De bekende voornemens worden gemaakt. Meer sporten, minder roken en drinken, meer privé tijd reserveren, minder eten. We kennen het allemaal. We willen gezond en vitaal zijn. Scheelt daarnaast nog een hoop tijd en geld op alle fronten.

Gewoon doen!: Maar iets voornemen is nog niet doen. En eenieder heeft een eigen ladder, met sporten wel of niet dicht bij elkaar. Neem die stappen die het beste bij je passen. Dan houd je het het langste vol. Neem bijvoorbeeld het voornemen minder eten. Zou trouwens eigenlijk moeten zijn: beter eten.

Onlangs is het bijzonder fraaie kook-leefstijlboek One Pro gelanceerd. Een boek boordevol ontbijt-, lunch-, voor-, hoofd- en nagerechten uit de keuken van één van Neerlands’ bekendste chefs Edwin Vinke van De Kromme Watergang. In het 320 pagina’s tellende boek presenteert Vinke, samen met voedings- en natuurgeneeskundige Marja Hevel en ervaringsdeskundige en culinair publiciste Henriëtte van Norel, gezonde gerechten die allemaal op een smakelijke en zeer creatieve wijze in beeld worden gebracht.

Focus op gezonde voeding: Overgewicht en een ongezonde leefstijl zorgen jaarlijks voor een aanwas van maar liefst 40.000 nieuwe ziektegevallen in ons land en een hoog ziekteverzuim bij bedrijven.

Henriëtte van Norel: ‘Met een bloeddruk van 220 (bovendruk) kreeg ik van een arts te horen: “Van harte gefeliciteerd. Vanaf nu hoort u bij de 75% 50-plussers die de rest van hun leven aan de medicijnen tegen hoge bloeddruk gaan.” Dit overkomt jaarlijks talloze mensen. En niet alleen tegen hoge bloeddruk, ook voor de bestrijding van welvaartsziektes als obesitas, osteoporose, diabetes type 2, migraine en hoog cholesterol. Inmiddels heb ik een gezonde bloeddruk en een aardige bijkomstigheid is dat ik meer dan 20 kilo ben afgevallen.’

Meer energie, minder medicijnen, minder zorgkosten: Op de vragen ‘Hoe moet het anders?’ en ‘Wat wordt precies verstaan onder gezonde voeding?’ vind je antwoord in het prachtige leefstijlboek One Pro. Hoe mooi cadeau kan je jezelf of je omgeving geven? Er staan veel tips, informatie en schitterend geïllustreerde, heerlijke gerechten in. Ik had het voorrecht om de eindredactie te mogen doen. Een bijzondere en leerzame opdracht.

Hoe gaat jouw 2024 eruitzien?

Meer info: www.oneprocooking.com